Det er onsdag, dagen før butikkene stenger, og det er de i hele to dager før de åpner på lørdag igjen – men det skulle man IKKE tro når man beveger seg mellom matvogner som er lenket sammen to og to, gjerne med en svett og stressa herremann i midten, med hauger så høye som subber skiltene i taket..hadde det ennda vært noe fornuftig i disse vognene, så skulle jeg ikke brydd meg – men det er det jo heller ikke, så derfor engasjerer dette meg litt, sett fra en PT`s perspektiv:) Hva er det som gjør at fok handler så ekstreme mengder og så til de grader usunt når det nærmer seg de ulike høytidene?
Hvorfor er det ikke nok med påskeegg og litt ekstra god mat, som du kanskje ikke rekker å lage ellers i uka – må den til de grader være fylt med næringsfattige og kaloririkt innhold – ALT du ikke trenger, eller skal ha – jeg vil aldri helt forstå den form for «kos».Det er akkurat som i jula, det holder liksom ikke med en dag eller to – men vi snakker om en uke i strekk, og gjerne med alkohol i tillegg, «for det hører jo til»..bare for å illustrere litt så har jeg laget noen alternativer;
Gjenonnomsnitt; Mann 80 kg – forbrenneing pr dag 2200 kcal
Person A: For mye og usunn mat + mye alkohol+ ingen aktivitet= 5500 kcal (mat)+ 2000 (Eks; 3 Long Island Ice Tea) minus 2200 kcal i grunnforbrenning = 5500+2000-2200= 5300 Kcal i OVERSKUDD pr dag.
Person B: Normal mengde mat+ moderat mengde alkohol+ noe aktivitet = 2800 kcal (mat)+ 600 kcal (3 øl) – 2200 kcal i grunnforbrenning- 1000 kcal (en skitur à 60 min) = 200 Kcal i overskudd pr dag.
Person C: Sunn mat+ ingen alkohol+ mye aktivitet = 2400 (mat) + 0 kcal (alkohol) – 2200 kcal i grunnforbrenning- 2000 kcal (en skitur à 120 min) = -1800 kcal i UNDERSKUDD pr dag.
Konklusjon; det skiller altså 7200 Kcal pr dag, eller 1 kg rent rent fett pr dag(!) mellom person A og C. – Deretter kan du gange opp dette med x-antall dager du er på ferie. Kommer du hjem og har lagt på deg 3-4 kg i påsken – så er det stor sannsynlighet for at du kjører løpet til person A i en eller annen form. Har du derimot gått ned tilsvarende i påsken – så har du nok mest sannsynlig tilhørt person C`s valg av påskeferie. Husk; for mye og for lite forderver, så alt med måte, både aktivitet og inntak – Så god påske!!
NB! Under finner du en liten oversikt over hva de ulike inntakene av alkohol vil gi deg om du ikke akkurat passer inn i eksempelet over, normal størrelse pr glass som er oppgitt;
Brennevin 40 vol% alkohol | 48 kcal |
Tørr hetvin 15 vol% alkohol | 56 kcal |
Likør 35 vol% alkohol | 68 kcal |
Brennevin 50 vol% alkohol | 72 kcal |
Tørr hvitvin 12 vol% alkohol | 80 kcal |
Halvtørr hvitvin 12 vol% alkohol | 80 kcal |
Søt hetvin 17 vol% alkohol | 81 kcal |
Rødvin 12 vol% alkohol | 84 kcal |
Øl (1 flaske) | 129 kcal |
Cosmopolitan | 150 kcal |
Tørr dessertvin | 157 kcal |
Mojito | 160 kcal |
Søt dessertvin | 165 kcal |
Kaffelikør | 169 kcal |
Gin/Vodka & Tonic | 200 kcal |
Øl (halvliter) | 220 kcal |
Fog cutter | 225 kcal |
Champagne cocktail | 250 kcal |
Rusbrus (1 flaske) | 250 kcal |
Mai tai | 350 kcal |
White russian (med fløte) | 425 kcal |
Pina colada | 644 kcal |
Margarita | 740 kcal |
Long island iced tea | 780 kcal |
God Påske!!
Siste kommentarer